Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Lobotka: V Španielsku bolo pokojnejšie. V Neapole idem do obchodu, keď je to vopred zorganizované

Stanislav Lobotka (28) je v týchto dňoch jedným z futbalových hrdinov Neapola. V uliciach mesta visia stovky jeho portrétov a jeho meno pozná každý fanúšik klubu. SSC získal taliansky titul po 33 rokoch a slovenský reprezentant k nemu prispel výbornými výkonmi.

27.05.2023 06:30
774584912 Foto:
Stanislav Lobotka pri oslavách majstrovského titulu so spoluhráčom
debata (3)

Ako vnímate atmosféru, ktorá zavládla v meste pod Vezuvom?

Je úžasná, eufóriu stále cítime, hoci zisk titulu sme spečatili už pred troma týždňami, takže nadšenie trošku poľavilo. Najbližší víkend hráme v Bologni, ale sezónu končíme o týždeň doma. Budú nám odovzdávať trofej, takže sa chystáme na ďalšie kolo osláv.

Skvelá atmosféra na Štadióne Diega Maradonu vládla aj uplynulú nedeľu, keď ste hostili Inter Miláno. Vždy je kulisa taká výnimočná?

Táto sezóna je trošku špecifická, lebo sme bojovali o titul a hrali sme dobre aj v Lige majstrov. Atmosféra býva búrlivá, ale tento rok bola ešte výnimočnejšia, ľudia boli priam šialení. Chceli nás podporiť na úspešnej ceste, robili pre to maximum. Patrí im veľká vďaka, majú svoj podiel na tom, čo sme dokázali.

Inter ste vo výbornom zápase zdolali 3:1. Titul ste už mali vo vrecku, je ťažké sa motivovať v takom zápase?

Je pravda, že motivácia sa hľadá už ťažšie. Ale keď máte za sebou 55-tisíc divákov, urobíte, čo je vo vašich silách, aby ste ich nesklamali. Podali sme výkon, ktorý patril medzi naše najlepšie v sezóne. Pre nás to bol prestížny zápas, Inter je finalista Ligy majstrov, či máte titul, alebo vám sezóna nevyšla, je to jedno. Takéto veľké zápasy vždy chcete vyhrať. Inter sme dovtedy ako jediný tím v sezóne nezdolali. Mali sme z víťazstva radosť.

Video

Zažili ste v úspešnej sezóne aj nejakú krízovú situáciu?

Bol to moment, keď sme vo štvrťfinále Ligy majstrov nepostúpili cez AC Miláno. Sklamanie bolo veľké. Neapol sa nikdy nedostal v tejto súťaži tak ďaleko. Semifinále sme mali nadosah. Podľa mňa sme boli v súboji s Milánom lepší. Ale dali sme len jeden gól, hoci šancí sme si vypracovali veľa. To nás veľmi mrzelo.

Neapol v lige prevalcoval konkurenciu, má obrovský náskok. Mohol by sa na čele talianskeho futbalu udržať dlhšie ako predtým Inter Miláno či Juventus?

To je ťažké predpovedať. Toto bola dosť špecifická sezóna. Inter je v tabuľke tretí, ale je vo finále Ligy majstrov. AC Miláno bolo v semifinále, ale v lige sa mu príliš nedarilo. Získať v Taliansku titul nie je nikdy jednoduché, lebo je tu minimálne šesť silných tímov, ktoré sa oň každý rok pokúšajú.

Talianska liga je trochu zaznávaná v porovnaní s anglickou či so španielskou. Ale v semifinále Ligy majstrov mala dvoch zástupcov…

Liga majstrov je úplne iná súťaž. Aj keď sa klubom ako Inter či AC Miláno v lige príliš nedarí, na európsku súťaž sa dokážu skoncentrovať a dosiahnuť aj dobré výsledky.

Majstrovský duel Lobotku a spol. a ošiaľ v Neapole Fotogaléria - 30 fotiek Všetky fotky
Výnimočný večer pre Stanislava Lobotku a SSC....

Netajíte sa tým, že vám sa páči španielska liga, najviac vám sedí…

Vyskúšal som si ju a obľúbil. Hrá v nej veľa technických futbalistov, ovládajú loptu, to sa mi páči. Anglické kluby majú veľa peňazí a môžu si dovoliť najlepších hráčov. Rád by som si ju niekedy vyskúšal, overil si, či by som ju zvládol po fyzickej stránke. Každá z top súťaží ma svoje špecifiká. Uvidíme, čo mi prinesie budúcnosť.

V Neapole ste po príchode zažili aj ťažšie obdobie, keď ste nehrávali. Ako ste sa s tým vyrovnávali?

To, samozrejme, nebolo jednoduché, mal som nejaké ponuky, v hre bola aj možnosť, že odídem. Keď ma nechceli pustiť, bral by som aj hosťovanie. Nehrával som a vedel som, že ani hrávať nebudem. To futbalista cíti, najmä ak nemá dôveru trénera. Po Gattusovi však našťastie prišiel Spalletti…

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Serie A #SSC Neapol #Stanislav Lobotka #slovenská futbalová reprezentáca