Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Tešíme sa s Milanom! Škriniarova sága pripravila slovenské kluby o státisíce

Slovenské kluby, ktoré sa podieľali na futbalovej výchove Milana Škriniara, mali nárok na slušné peniaze. No jeho odchod do Paríž St. Germain túto možnosť ukončil. O koľko peňazí teda prišli v Žiline a v Pohroní?

06.02.2023 08:00
750253246 Foto:
Milan Škriniar bude v klube talianskej Serie A pôsobiť až do 30. júna 2023.
debata

Bol jedným z najatraktív­nejších hráčov na prestupovom trhu. Vlani v lete sa reprezentačný kapitán Milan Škriniar mohol stať suverénne najdrahším slovenským futbalistom v histórii. Vedenie Interu Miláno malo údajne na stole ponuku od Paríža St. Germain na 60 miliónov eur. Balík peňazí však odmietlo. Rovnako ako počas nedávno skončeného zimného prestupového obdobia – spomínala sa suma na úrovni 15 miliónov.

Futbalový biznis zväčša prinesie príbehy, kde sú všetky strany spokojné. Toto však nie je prípad trojuholníka Škriniar – Inter – Paríž. Taliansky klub nedostane za obrancu ani cent, keďže sa mu 30. júna skončí zmluva a odíde zadarmo. Paríž prišiel o možnosť využiť Slováka už v jarnej časti sezóny. A Škriniar? Ten je v päťmesačnej výpovednej lehote a môže čeliť hnevu fanúšikov a inému prístupu zo strany trénera Simoneho Inzaghiho.

tetovania koláž Čítajte viac Ježiš vs. Lucifer. Škriniar má novú maľbu, svetové hviezdy nezaostávajú

V neposlednom rade doplatili na neúspešnú prestupovú ságu aj slovenské kluby – MŠK Žilina a FK Pohronie. Čiže tímy, ktoré sa podieľali na futbalovom raste trojnásobného Futbalistu roka. Na základe pravidiel FIFA mali v prípade prestupu nárok na takzvané výchovné. O koľko peňazí prišli?

Odchod zadarmo = žiadne kompenzácie

FIFA uviedla schému výchovného do praxe už v roku 2001 a nárok na kompenzáciu má každý klub, v ktorom futbalista pôsobil vo veku od 12 do 23 rokov. Ako sa vypočíta? „Päť percent z každej prestupovej sumy putuje na výchovné. Z nej ide klubom po piatich percentách za prvé štyri roky a po desiatich percentách vo zvyšných ôsmich rokoch výchovy,“ vysvetľuje športový analytik a futbalový manažér Jozef Tokoš.

V prípade úspešného prestupu Škriniara by najviac získala Žilina, v ktorej kapitán národného tímu pôsobil osem sezón. Ak by sa zrealizoval jeho odchod do Paríža v lete 2022 za 60 miliónov eur, do Žiliny by putovalo 2,1 milióna. V zime, po páde jeho prestupovej sumy o štvrtinu, by získala 525-tisíc eur. „Nemôžeme byť smutní z toho, že sa prestup neuskutočnil. Teší nás, že sa Milan dohodol s takým renomovaným klubom, ako je Paríž St. Germain a od 1. júla sa stane jeho hráčom,“ vraví pre Pravdu športový manažér MŠK Žilina Karol Belaník.

Zaujímavosti o Paríži St. Germain Fotogaléria - 12 fotiek Všetky fotky
Vo Francúzsku patrí k najmladším
Paríž St....

Priznáva, že v klube pozorne sledovali vývoj prestupovej ságy svojho bývalého hráča. „V závere prestupového obdobia sme sa aj zamýšľali, aká tam bude prípadná participácia v súvislosti s výchovným. No neprišlo k dohode Interu s Parížom,“ konštatuje Belaník.

V Žiline však nad „stratou“ výchovného za Škriniara smútiť nemusia. Milióny eur im v zime priniesol prestup poľského reprezentanta Jakuba Kiwiora zo Spezie do Arsenalu za 25 miliónov eur. Pri jeho predaji v roku 2021 si Žilina dohodla podiel z ďalšieho prestupu. Ten sa pohybuje na úrovni 10 až 20 % z prestupovej sumy. „Nikdy neviete prognózovať vývoj hráča. Pred tromi rokmi sme my ani samotný Jakub nemohli predpokladať, aký smer naberie jeho kariéra,“ dopĺňa Belaník.

Šéf Pohronia: Veľká finančná injekcia

Naspäť k Škriniarovi. Dvadsaťsedemročný, dnes už bývalý, kapitán Interu Miláno je odchovancom Žiaru nad Hronom. Po zlúčení s Dolnou Ždaňou by mal nárok na výchovné aj druholigový FK Pohronie. „Týkali by sa nás iba dva roky jeho futbalového vývoja, keďže do Žiliny odišiel ako štrnásťročný. Ak mám správne informácie, mali by sme nárok zhruba na 300-tisíc eur. Pre nás by to bola veľká finančná injekcia,“ vraví riaditeľ FK Pohronie Igor Rozenberg.

Milan Škriniar Čítajte viac Najväčší klamár a herec histórie? Verím, že Škriniar taký nie je, vraví známy taliansky novinár

Podľa neho treba držať Škriniarovi palce a tešiť sa z toho, že od leta bude pôsobiť v Paríži. Hoci tam príde zadarmo. „Jeho cesta je inšpiráciou pre mnoho malých futbalistov na Slovensku. Už o pár mesiacov môže vybehnúť na trávnik s Messim, Neymarom a Mbappém. Žije americký sen vo futbalovej Európe,“ dodal Rozenberg.

V európskom aj slovenskom futbale sú známe prípady, keď kluby netušia, že majú nárok na výchovné. A keď nesledujú vývoj na prestupovom trhu a svojich bývalých hráčov, majú jednoducho smolu. „Nejde o automatické plnenie. Na uplatnenie nároku majú kluby dva roky a 30 dní. Ak to neurobia, o peniaze prídu,“ vysvetľuje Tokoš.

Trenčín môže zarobiť na Lobotkovi

Neexistuje presná štatistika, ktoré kluby na Slovensku sú najúspešnejšie v súvislosti s príjmami z výchovného. No podľa vývoja na prestupovom trhu za posledných desať rokov sa dá predpokladať, že sú to Žilina a AS Trenčín.

Milan Škriniar Čítajte viac Kto chce psa biť... Strata kapitánskej pásky je najmenej, Škriniar by viac nemal sledovať médiá

A práve Trenčania môžu mať v lete horúce želiezko v prestupovom ohni – Stanislava Lobotku. Jeho výborné výkony pri ceste Neapola za talianskym titulom neunikli pozornosti popredných klubov – na čele s Realom Madrid. V súvislosti so schémou na výpočet výchovného strávil Lobotka v Trenčíne sedem sezón. „Sledujeme prestupové šumy okolo Stana a držíme mu palce. V Neapole robí fantastickú reklamu nielen sebe, ale aj slovenskému futbalu a AS Trenčín. Sme hrdí na to, že bol u nás vychovaný a dostal futbalové základy,“ tvrdí generálny manažér AS Róbert Rybníček.

Ak by Lobotka prestúpil za medializovaných 50 miliónov eur, do klubovej pokladnice Trenčína by pribudlo 1,25 milióna. „Systém výchovného je veľmi dobre nastavený a pomáha klubom s nižšími rozpočtami získať aspoň niečo z veľkých prestupov. Okrem Lobotku sme získali výchovné aj pri hráčoch ako Wesley Moraes, Matúš Bero, Samuel Kalu či Moses Simon,“ uzatvára Rybníček.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #prestup #Paríž St. Germain #Inter Miláno #Milan Škriniar