Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

UEFA zakázala Maďarom vlajky veľkého Uhorska. Szijjártó: Je to historický fakt

Európska futbalová únia (UEFA) zakázala používať vlajky a symboly znázorňujúce historickú mapu veľkého Uhorska.

29.01.2023 18:30
Maďarskí fanúšikovia Foto:
Maďarskí futbaloví fanúšikovia.
debata (94)

Ako referuje maďarský web hungarytoday.hu, strešný orgán európskeho futbalu to považuje za politické posolstvo a tvrdí, že nemá miesto na futbalových podujatiach vrátane zápasov maďarskej reprezentácie.

Podľa rozhodnutia UEFA bude odteraz zakázané nosiť na zápasy pod jej hlavičkou čokoľvek, čo symbolizuje veľké Uhorsko, napríklad transparenty, pretože by to mohlo byť považované za provokáciu.

Tento zákaz sa však nevzťahuje na zápasy organizované Maďarským futbalovým zväzom (MLSZ), kde môžu fanúšikovia tieto symboly naďalej voľne používať.

15. Ondrej Duda Čítajte viac Reprezentant Duda mení dres. Z Nemecka sa presunul do Talianska

Právnik a niekdajší člen výkonného výboru MLSZ Zoltán Borbély tvrdí, že zväz nemá žiadny priestor na manévrovanie a upozornil, že každý, kto nebude dodržiavať pravidlá, musí niesť následky. „Tí, ktorí sa budú búriť proti zákazu, poškodia predovšetkým maďarský futbal a maďarské mužstvá,“ zdôraznil.

Prezident MLSZ Sándor Csányi v rozhovore pre Nemzeti Sport povedal, že ak fanúšikovia na reprezentačných zápasoch vyvesia symboly veľkého Uhorska v akejkoľvek podobe, môže to mať vážne následky. Tvrdí však, že sa ešte bude usilovať o to, aby UEFA „prižmúrila oči“ a zrušila tento zákaz.

Milan Škriniar Čítajte viac Koniec dohadom. Škriniar sa stane hráčom Paríža St. Germain

Prípad nezostal bez povšimnutia maďarského ministra zahraničných vecí Pétra Szijjártóa, ktorý povedal, že zakazovanie vlajok s vyobrazením veľkého Uhorska predstavuje „totálny nedostatok historických vedomostí“.

„Veľké Uhorsko je historický fakt. Nie je to žiadny revizionizmus, hrozba pre našich susedov ani nacionalizmus,“ povedal Szijjártó.

Maďarský premiér Viktor Orbán minulý rok pobúril predstaviteľov susedných štátov, europoslancov i západné médiá po tom, ako si na futbalový zápas vzal šál s vyobrazením veľkého Uhorska. Gesto vtedy okrem iných odsúdila aj slovenská diplomacia.

Maďarskí fanúšikovia vystrájali v Londýne Fotogaléria - 8 fotiek Všetky fotky
Maďarský reprezentant Loic Nego ukazuje na...

© Autorské práva vyhradené

94 debata chyba
Viac na túto tému: #Uhorsko #maďarská futbalová reprezentácia